Om een goede werking van je zonnepanelen te blijven garanderen, is het belangrijk dat deze van tijd tot tijd (minimaal) onderhouden worden. Dit onderhoud is eigenlijk zeer eenvoudig. In dit artikel lees je meer over het waarom van zonnepanelen reinigen.

Belang van onderhoud zonnepanelen

Lang niet iedereen is op de hoogte van het belang om zonnepanelen goed schoon te houden. Veel mensen denken dat als de zonnepanelen eenmaal gemonteerd zijn, dat ze er dan totaal geen omkijken meer naar hebben.

Echter, dit is een hardnekkig fabeltje. Al in de eerste maanden kan er een laagje stof en vuil op de zonnepanelen ontstaan, die ervoor zorgt dat het rendement (de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen normaliter op zouden moeten wekken) sterk achteruit gaat.

Na een jaar zonder onderhoudsbeurt kan het rendement in sommige gevallen al met bijna 8% achteruit zijn gegaan.

Dit is natuurlijk zonde! Want u heeft juist gekozen voor zonnepanelen, omdat ze tegenwoordig veel meer stroom kunnen opwekken dan de eerste modellen die natuurlijk nog in de kinderschoenen stonden. En als zonnepanelen tegenwoordig juist zo lucratief blijken te zijn, waarom zou u er dan niet voor kiezen om ze ook goed schoon te maken?

Spoelt de regen het vuil niet weg?

Jammer genoeg zijn er nog steeds veel mensen die beweren dat een fikse regenbui uw zonnepanelen weer goed schoonspoelen, zodat het rendement weer hersteld wordt. Een onderhoudsbeurt is volgens deze mensen niet nodig om het rendement van uw zonnepanelen op peil te houden.

Niets is minder waar! Hoewel het regenwater heus in staat is om enig vuil weg te spoelen, kan het regenwater zelf ook vuiligheid bevatten. Denk er bijvoorbeeld maar aan hoe uw auto er soms uit kan zien als er een zandstorm is geweest in de Sahara; de zanddeeltjes worden door de wind ontzettend ver gedragen, om vervolgens met de regen in ons deel van de wereld weer naar beneden te komen. Zoals dit zand uw auto eruit kan laten zien als een rallyauto, zo kan slechts één regenbui uw zonnepanelen bedekken met een hardnekkige zandlaag waardoor het rendement meteen vermindert.

Regen spoelt dus niet alleen de oude stoflaag mee, het kan ook direct weer een nieuwe stoflaag veroorzaken.

Daarnaast bestaat er ook vuil waar de regen totaal niet tegenop gewassen is. Denk hier bijvoorbeeld aan de uitwerpselen van vogels of aan mos dat er langzaam maar zeker op kan gaan groeien.

Kies voor een professionele onderhoudsbeurt

Het plaatsen van zonnepanelen is een aanzienlijke investering. En juist daarom is het noodzakelijk dat ze in een goede conditie blijven, zodat ze zoveel mogelijk op blijven leveren. Als u ervoor kiest om met enige regelmaat door een expert een onderhoudsbeurt te geven aan uw zonnepanelen, dan weet u zeker dat er geen krassen e.d. ontstaan, en u loopt zelf ook niet het risico dat u van een ladder valt.

Met een regelmatige onderhoudsbeurt door een expert beperkt u het risico dat er hotspots ontstaan, waardoor de kans erg klein wordt dat de zonnepanelen kapot gaan door oververhitting.

Daarnaast zorgt u er met een regelmatige onderhoudsbeurt voor dat het rendement niet onnodig vermindert doordat er een laagje stof op komt te liggen. Een absoluut belangrijk feit is ook dat u er voor kunt kiezen om de werking van de panelen bij een onderhoudsbeurt te laten controleren. Door deze bijkomende controle weet u altijd zeker dat het rendement van uw zonnepanelen in orde is.